. همیشه اولین قدم ها سختترین قدمها هستند تامین مالی جمعی مفهومی مدرن که ریشه در فرهنگ و تاریخ ما دارد.
فرهنگ گلریزان.حاصل روند بررسی تامین مالی جمعی این یوده است که کارگیری قوانین موجود بازار های مالی و حضور نهاد های مالی متعدد نتوانسته است شکاف سرمایه گذاری بر شرکت های نوپا را پوشش دهد و لذا چارچوب جدیدی برای مدیریت چالاک تر و در سمت و سوی حفظ نظم بازار تامین مالی در راستای حمایت از طرفین بالخص سرمایه گذاران نیاز است.(طهماسبی،فرهاد1398)
جمعسپاری يك روش مناسب برای تأمين مالي انواع پروژهها اعم از فرهنگي، اجتماعي و اقتصادی ميباشد و اين فرصت را در اختيار کارآفرينان ميگذارد تا از طريق اين پلتفرم، مشارکت افراد جامعه را برای تأمين مالي طرحهای خود جلب نمايند. اين روش به عنوان جايگزيني برای سرمايهگذاری سنتي بكار ميرود. (شوينبچر و لاراد 2010)
پول یا سرمایه نقدی بزرگترین مانع شروع و توسعه کسبوکارها در هر سطحی میباشد هدف اصلی تامین مالی جمعی رفع این مهم هست، تامین مالی همانند خون در بدن کسبوکار یا یک طرح میباشد.خلاصه مطلب این است که بدون سرمایه نقدی نمیتوان کسبوکاری را شروع یا توسعه یا زنده نگه داشت.
شرکتهای نوپا و کوچک و متوسط برای اقتصاد کشورها لازم وضرور هستند و میتوانند با نوآوری جدید ایجاد مزیت رقابتی مثمر ثمر در اقتصاد نمایند. این شرکتها در مسیر تامین منابع مالی برای توسعه خود با چالشهای زیادی روبرو هستند، نوآوریهایی در تامین مالی جمعی باعث جمعآوری خرد پول برای این کسب و کارها شده است. (فرهاد طهماسبی و دکتر سعید زرندی 1398)
تامین مالی جمعی ریسکهایی نیز به همراه دارد. به دلیل انجام آنلاین روند تامین مالی جمعی از طریق شبکههاي اینترنتی انجام میگیرد، امکان دزدي داده، هویت یا طرح عرضه شده بر روي پلتفرم و به طور کلی موضوعات مربوط به امنیت دادهها ، پولشویی، تامین مالی تروریسم، و کلاهبرداري وجود دارد (استملر 2013) مانند حادثه رخ داد در دی ماه 1402 برای هک شرکت اسنپ.
عدم وجود قوانین دقیق و روشن جهت شفافیت بازار سرمایه و نبود قوانین حمایتی و نظارتی کافی در زمینه تقارن اطلاعاتی و نحوه ارزشگذاري طرحها و تقاضا و ارزیابی پلتفرمهاي عامل از دیگر نگرانی موجود است. ( موریزات بلاک 2016)
از آنجا که طیف وسیعی از سرمایهگذاران را اشخاص غیرحرفهاي تشکیل میدهند که گاه بدون مطالعه کافی یا در اثر هیجانات اقدام به سرمایهگذاري میکنند، توجه به چالشهاي بیان شده و آموزش و فرهنگ سازي در این خصوص جزو الزامات هر کشوری میباشد.(ژاوو 2017)
در واقعیت یک کسب و کار برای رفع نیاز مالی خویش یا باید وام بگیرد با درصد بالا یا پول استقراض نماید در همه دنیا اولین جایی که فرد مراجعه میکند خانواده خود است، خانواده پاسخگو نباشد الزام دارد به وام گرفتن و اگر هیچ کدام میسر نباشد مجبور به قطع ایده و توسعه خویش میباشد.
در این مقاله سعی بر این شده است تا با ترکیب دو مفهوم سرمایهگذاری و قانونگذاری به حل بزرگترین معضل جامعه امروزی در کسب و کارها رسید به عبارت بهتر با استفاده از حقوق به تسهیل در سرمایهگذاری رسید.
امروزه رشد و توسعه تکنولوژی بر تمامی ابعاد زندگی بشر سایه افکنده و تاثیر آن بر هیچ فردی پنهان نیست. کسب و کارهای نوپا نیز از این قاعده مستثنی نبوده و سعی در هماهنگ کردن خود با این روند داشتهاند. این درحالی است که تامین مالی جمعی مبتنی بر سکو ،میتوانند تاثیر بسیار بالایی در رشد و توسعهی اقتصادی کشورها داشته باشد و از دست دادن آن ، سبب محروم شدن از امتیاز گرانقدری است که می بایست تاحد امکان از آنها منتفع گردید.
امروزه شیوه های مختلفی برای تامین مالی فعالیت های اقتصادی و غیر اقتصادی وجود دارند که با توجه به کارایی،قانونی بودن، و سایر عوامل در درجه های مختلفی از شیوع قرار داده می شوند. یکی از این شیوه ها تامین مالی جمعی است. تامین مالی جمعی رویکرد نوینی از تامین منابع مالی است که در خلال آن جمع کثیری ازمردم به عنوان سرمایه گذار در بستر یک اعلان عمومی که عموما از طریق شبکه های اجتماعی و وب سایت ها است، در پروژه هایی مانند کسب و کارهای جدید و طرح های بدیع و تازه که غالبا به دلایل مختلف از جمله بروز بحران های اقتصادی و رکود با عدم استقبال سرمایه گذاران حرفه ای روبرو شده به مشارکت و سرمایه گذاری حتی با سرمایه اندک می پردازند. در اینجا سرمایه گذار ضمن آزادی در انتخاب پروژه سرمایه گذاری، با تکیه برمدیریت ریسک جمعی، از امنیت سرمایه خویش اطمینان دارد.این روش که به رنسانس کار آرفرینان مشهور است آینده اقتصادی جدیدی را می آفریند.
بکارگیری اصطلاح سرمایه گذاری جمعی را می توان پس از ظهور پدیده جمع سپاری دانست. سوروویسکی در سال 2004 تحقیقاتی در مورد خرد جمعی انجام داد که توجه زیادی به آن شد و به مفهوم رایج مورد استفاده ازجامعهاینترنتی برای کمک به حل مسئله و تصمیم گیری، در حوزه های خصوصی و اجتماعی کمک کرد. دلیل ظهور و گسترش سرمایه گذاری جمعی به شکل سازمان یافته تر در قالب تامین سرمایه مالی را می توان بحران های مالی بخصوص بحران مالی سال 2008 در جهان دانست. به علت تمایل کم بانک ها به وام دادن، کارآفرینان شروع به جست و جوی راه های دیگری برای جذب سرمایه کردند. مشکلاتی که صنعتگران، کارآفرینان و سرمایه گذاران خرده پا در جمع آوری سرمایه داشتند منجر شد تا سرمایه گذاری سنتی که توسط دوستان و فامیل صورت می گرفت به شکل سرمایه گذاری جمعی بسط پیدا کند.
این سازوکار در چهار شکل مبتنی بر اهدا، پاداش، قرض و سهام صورت می پذیرد که رایج ترین نوع آن تامین مالی مبتنی بر سهام است.
لازم است که امکان بکارگیری آن در کشور ایران نیز مورد بررسی قرار گیرد.در واقع امروزه پتانسیل
بکارگیری شیوه تامین مالی جمعی در کسب و کارهای کارآفرینانه به وجود آمده است اما از آنجایی که بکارگیری این روش به دلیل نوپایی و نوین بودن و با توجه به ابهام در ماهیت حقوقی آن، با مخاطراتی همراه است، لزوم دخالت دولت با توجه به مصلحت جامعه و اصول حقوقی و اقتصادی در تسهیل و کاهش مخاطرات این پدیده احساس می شود.
در واقع قوانین جاری کشور در راستای اجرای روش های سنتی تامین مالی طراحی شده اند و قانونی که در این خصوص وجود دارد، با ماهیت اصلی این عقد و سایر شرایط اقتصادی جامعه در تقابل است. این تقابل باعث کاهش سرعت رشد و گسترش این پلتفرم می گردد، درحالی که قانون باید در این شرایط اقتصادی به رشد و شکوفایی اقتصادی کمک کند لیکن با موانعی که ایجاد کرده است، تبدیل به بزرگترین مانع رشد پلتفرم تامین مالی جمعی در ایران شده است.
این روش تامین مالی همانند سایر موضوعات برای رشد و شکوفایی در کنار سایر عوامل، نیاز به نظام حقوقی دقیق و شفافی دارد که به موجب آن حقوق و تکالیف بازیگران این حوزه صراحتا معین شده و نیز حمایتهای لازم و کافی را نیز از آنان به عمل آورد .در واقع در این تحقیق سعی بر شناسایی این نهاد تازه تاسیس در حقوق ایران از جایگاه حقوقی است